Farligt med modersmjölksersättning?

Ja det är ju vad det står skrivit nu här och var då man läser, ex här Livsmedelsverket, Vi föräldrar, Barnsidan osv osv. Jag ringde och frågade på Semper, deras kostrådgivare som fick svara på frågorna jag ställde och hon berättade såhär. 
 
Bellis från aug 2014 - 8mån
 

Innehåller BabySemp palmolja?
Vi minskade andelen palmolja i vår modersmjölksersättning till 18 procent av totala fettinnehållet år 2014 . Samtidigt tog vi bort palmoljan helt från vår gröt och välling. Istället använder vi oss av en högre andel mjölkfett. I nuläget kan vi inte ta bort palmoljan ur BabySemp eftersom modersmjölksersättningen behöver efterlikna bröstmjölkens fettsyrasammansättning. Av den anledningen har alla företag som säljer modersmjölksersättning palmolja som ingrediens.

 

Finns det skadliga ämnen i palmolja?
I palmolja och andra vegetabiliska oljor kan ämnen som kallas 3-MCPD och glycidylestrar bildas när oljan renas vid hög temperatur. Semper köper alltid den palmolja som är av högsta kvalitet för att säkerställa att vi har den bästa modersmjölksersättningen som går att få. Genom att välja särskilda odlingar och skonsamma processmetoder för palmoljan, har vi kunnat sänka nivåerna av dessa ämnen så långt det går att komma just nu. Halterna i palmoljan är lika låga som i raps- och solrosoljan. Vi arbetar hela tiden hårt för att sänka våra nivåer och hitta ännu bättre råvaror.

/ Kopierar deras text från Semper

 

Så hennes svar till mig var att det ingen fara alls var att använda deras produkter & att man inte skulle vara orolig. Detta skrämmer istället upp föräldrar som precis fått barn & istället för dem osäkra. Man ska kolla i andra produkter istället som kan innehålla det som oljor, kexs, kakor osv, det stoppar man i sig mer hela livet, ersättning är bara under en kort period, så läs innehållsförteckning på övriga produkter. Här kan ni se en lista vad som finns palmolja, såklart finns det i fler produkter, men några ex - Lista Palmolja

 

För antingen ammar man eller så ger man ersättning, vad anser dessa som skriver så hårda ord i sina artiklar att de som inte kan amma ska göra då? Ska man börja ge ett spädbarn gröt & välling direkt?, snacka om kolikvarning, samt att än en gång ska vi som inte kan amma känna oss sämre för att vi inte ger barnet det bästa. Jag kunde inte amma så jag fick ge henne modersmjölksersättning, och det mådde hon jättebra på.
Kommentarer

gud vilken himla söt bild!

sv: ja så roligt med nedräkning, börjar redan bli nervös inför förlossningen! Tack så mycket, klänningen är några år gammal men tänkte kanske ha det till en gravidfotografering!

Usch det är så mycket skrämselpropaganda hela tiden. Detta är rätt nej detta är rätt.. Inte lätt för nyblivna mammor som vill leva upp till idealet att vara den perfekta mamman

Jag tolkar inte livsmedelsverkets svar på frågan som du länkar till som negativ. Utan bara att de vill ha en ännu större marginal till gränsvärdet än vad de har nu. Det är bra tycker jag. Jag tycker även att det är bra att det finns alternativ till bröstmjölken.

Glad att jag inte är förälder. Måste vara omöjligt att ha koll på allt som skrivs och sägs :(

Jag tycker dock alla företag i väst borde sluta helt med palmolja, det är ju bidragande till växthuseffekten. Jag anser liksom att företag borde ta sitt miljöansvar och sluta stödja en industri som skövlar regnskogen, ökar globaluppvärmning och gör så djur och människor dör av extrem torka eller översvämningar.


Kom ihåg


Trackback