Recept från 3 årskalaset

 

 

Rulltårta med krossad dajm

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 100 gr magarin
  • 1½ dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 tsk vanilj
  • 2 krossade dajm eller hackad choklad eller strössel

Gör så här

Vispa ägg och socker poröst och därefter blandar du i mjöl och bakpulver i smeten och tillsätter sist vatten och rör runt till en jämn smet. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper på en plåt och grädda i 250grader i 5-7min. Stjäp upp kakan på ett sockrat bakpåtspapper och låt kallna under långpanna och bred sedan på fyllningen för att sedan rulla ihop

 

 

 

Kolakakor

Receptet gäller för 40 st

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen ingefära

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna, 10–12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.

 

Chokladbollar

  • 200 g smält smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ msk vanljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 msk O’boypulver
  • 6 dl mixade havregryn
  • 4-5 msk grädde (kan bytas mot kaffe, mjölk, vatten etc… om man vill)

kokos, strössel eller pärlsocker (jag använder rosa strösselmix)

Gör så här
Värm upp smöret så att allt är helt smält och puttrar ganska mycket, rör sen direkt ihop smöret med sockret så att det smälter samman litegrann. Mixa sen havregrynen i matberedare eller stavmixer (ett måste!) och blanda ihop alla ingredienser (förutom kokos/pärlsocker såklart).

Om smeten är för lös att rulla bollar, ställ in den i kylskåpet en stund. Men det ska vara ganska löst/ljummet tycker jag, så att pärlsockret fastnar lätt.

Rulla bollar, rulla dem i kokos, strössel eller pärlsocker, ställ sen i kylen så att de får kallna ordentligt!